Design Thinking

Hva er Design Thinking?

 

Redsel på sykehuset

Når den industrielle designeren Doug Dietz møtte en livredd jente som gråtende holdt hånden til sin far skjønte han at han måtte endre noe. Han skjønte at det var noe han ikke hadde skjønt.

Den lille jenta skulle inn i en MRI scanner. Scanneren, som tilfeldigvis akkurat hadde blitt meldt på i en designkonkurranse som heter International Design Excellence Award (IDEA), var designet av Doug Dietz. Hvorfor den hadde blitt meldt på var visst for det estetiske utseende til maskinen.

I ettertid innså Dietz at design ikke nødvendigvis handlet kun om estetikk eller funksjon. Det handlet om de som skulle bruke designet. Han kontaktet d.school ved Stanford og tok en workshop som fokuserte på en menneskesentret designmetodikk.

Grunnen til at den lille jenta var redd, var fordi at hun skulle inn i MRI scanneren. Den bråkte og var skummel. Faktisk så skummel at flere pasienter måtte ta beroligende før de skulle inn i den for at de skulle ligge stille nok til at den skulle fungere.

Fra et design-standpunkt var scanneren visstnok praktfull. For de som skulle inn i den? Ikke like praktfull.

Adventure series

I sine neste versjoner av MRI scanneren valgte Dietz å fokusere mindre på den designfaglige estetikken til maskinen og mer på de stakkars pasientene som skulle inn i den.

Han intervjuet bekjente, barneleger og frivillige. Hva skal til for at pasientene føler seg mindre engstelige? Hvordan har pasientene det når de skal inn i maskinen, og hvorfor?

Han endret ikke designet på selve maskinen, men opplevelsen rundt maskinen. Dette resulterte i MRI maskiner utformet som piratskuter og romskip. Tilfredsheten økte, og bruken av beroligende medisiner sank.

Barna ble helten i historien. De skulle på en reise ut i rommet i det ene scenariet, og måtte ligge stille når romskipet gikk inn i «hyperdrive».

Designtenkning

Så hva er egentlig designtenkning? Vel, mye av det ligger i ordet. Man skal tenke som en designer.

Hva det egentlig vil si vet jeg i grunnen ikke, da jeg ikke er en designer.

Det jeg vet derimot er at designtenking ikke bare er én ting. Det er et tankesett, en prosess, metode og så videre. Flere store bedrifter bruker det i sin daglige drift.

Konsulentselskapet IDEO bruker det hos sine kunder, Procter&Gamble bruker det. Det norske transportselskapet Ruter bruker det sammen med mange andre.

For meg er det både en innovasjonsprosess og en problemløsningsmetode.

Når man bruker designtenkning er ikke fokuset på produktet man skal lage, tjenesten man skal utforme eller problemet man skal løse. Fokuset er på den personen du skal løse problemet til, på den personen som skal bruke den nye tjenesten som du designer.

Dette er den første av en serie tekster om Design Thinking som vil bli publisert fremover. Mer informasjon om hva det er og eksempler på hvordan det blir brukt vil bli presentert. Stay tuned!