Anbefalinger

Anbefalinger #2 – tilfeldigheter, bøker og menneskets natur

Her kommer enda en liste med anbefalinger. Denne gangen er det to bøker og en podcast-episode som blir anbefalt.

Om noen har noen tips til meg, send gjerne en melding!

 

Podcast:

Tangentially Speaking – #448 Rutger Bregman (forfatter og historiker) (Apple, Spotify)

Tangentially Speaking er en av mine favorittpodcaster. Hosten heter Chris Ryan og er forfatter av bøkene Sex at Dawn og Civilized to Death (begge bøkene anbefales). I denne episoden intervjuer (eller har en samtale) med den nederlandske forfatteren og historikeren Rutger Bregman. Bregmans siste bok Humankind(Folk flest er gode på norsk) handler om mye av det samme som Civilized to Death-boka til Chris Ryan: en kritikk av moderniteten og et slags kjærlighetsbrev til “steinaldermennesket”. Veldig spennende samtale med to smarte folk!

 

Bøker

Nassim Nicholas Taleb – Fooled By Randomness (sakprosa)

Jeg er megafan av Nicholas Taleb. Dette er den første boken i hans Incerto-serie (usikkerhet på latin), som består av fem bøker. Jeg har skrevet om Talebs ideer om antifragility og “the narrative fallacy” i tidligere poster. Denne boken handler om hvordan tilfeldigheter påvirker verden. Høres ikke veldig interessant ut, spør du meg, men wow, for en bok! Skrivestilen til Taleb er unik, og han skriver på en måte som er enkel å forstå. Ideene i seg selv er kompliserte, men han skriver det på en måte som gjør at det ikke er vanskelig å skjønne. Meget interessant bok.

Carlos Ruiz Zafón – Vindens Skygge (#1 De glemte bøkers kirkegård) (roman)

I fjor sommer kom nyheten om at Carlos Ruiz Zafón var død. Det er en av få “kjendis”-dødsfall som har gått inn på meg . Det var på grunn av Vindens Skygge. Denne boken er en gotisk roman der settingen, Barcelona, er en like viktig karakter som hovedpersonen. Som vanlig vil jeg ikke gå inn på hva boken handler om, da det aldri vil reflektere boken på en god nok måte. Men jeg kan si så mye som at denne mystiske romanen klarte å pirre fantasien min på en måte jeg aldri har opplevd før. Gode karakterer, fantastisk skriving og, som nevnt, en nydelig skildring av Barcelona. Om du leser denne vil du garantert ta en tur til byen. Denne boken oppnådde så stor suksess at de nå har egne guidede omvisninger i byen der de besøker plasser fra boka. Det er bok nummer en i en serie på fire bøker, der den siste dessverre ikke er oversatt til norsk. Uansett om du har tenkt å lese alle fire eller bare én, så anbefales denne boka.

 

Del gjerne innlegget om du tror noen andre vil like det!